>

BioProphyl Maca BIO 500 g Macawortelpoeder uit gecontroleerde biologische teelt, DE-ÖKO-013

€ 19,60 (incl. verzendkosten)

Functies en technische details

Maca (Lepidium meyenii, synoniem: Lepidium peruvianum) groeit in de wilde plateaus van de Peruaanse Andes en kan terugblikken op een lang traditioneel gebruik op voedings- en medisch gebied. De naam ervan verraadt al veel, want het is samengesteld uit de lettergrepen “ma “ ( “van hogere hoogtes “) en “ca “ ( “voedsel dat versterkt “).Volgens de legende ontdekten de Peruaanse inwoners in de 16e eeuw toevallig de Macaknol: de Spaanse veroveraars duwden de lokale boeren steeds verder terug in de hoge plateaus van de Andes om de vrijgekomen ruimte voor zichzelf te gebruiken. Maar de dieren van de boeren waren niet zo vruchtbaar als in het dal vanwege de barre klimatologische omstandigheden op de plateaus. De herders in de bergen raadden de boeren daarom aan om de Macaknol in het voer van hun dieren te mengen - en het aantal nakomelingen zou weer zijn toegenomen De Inca's, inwoners van de Andes, gebruiken de knol al eeuwenlang als waardevol en verkwikkend voedsel. Tot op de dag van vandaag is het in veel dorpen in de Andes gebruikelijk dat de consumptie van Macapoeder uitsluitend is voorbehouden aan echtparen. De lokale bevolking consumeert de Macawortel ofwel vers na verhitting, ofwel in gedroogde en gemalen vorm. Het bijzondere van de wortelbol De Macawortel behoort tot de kruisbloemige plantenfamilie, die sinds mensenheugenis in de Peruaanse Andes op meer dan 4.000 m hoogte groeit. Daar wordt het blootgesteld aan extreme klimatologische omstandigheden, omdat het bestand moet zijn tegen sterke wind, schommelende temperaturen en intensief zonlicht. In de loop van de tijd heeft het zich dus ontwikkeld tot een zeer robuuste en resistente plant, die wordt gekenmerkt door een hoog gehalte aan vitaminen, mineralen en secundaire plantaardige stoffen.De eerste schriftelijke beschrijving van de wortel, zonder vermelding van een botanische naam, werd gepubliceerd door Cieza de Leon in 1553. Hij erkende dat de inboorlingen van Peru verschillende wortels consumeerden als onderdeel van hun dagelijks dieet. Pater Bernabé Cobo gaf de plant voor het eerst een naam in 1653 en beschreef de buitengewone eigenschappen ervan. Dit laatste heeft hij te danken aan de veeleisende teeltomstandigheden, die hem dwingen om verschillende vitale stoffen in zijn ondergrondse penwortelknol te accumuleren om zich te kunnen reproduceren. Het gebruikt zijn voordelen niet alleen voor zichzelf, maar geeft ze ook door aan mensen en dieren die ze consumeren Rijk aan secundaire plantaardige stoffen Macawortels zijn rijk aan secundaire plantaardige verbindingen die in geen enkele andere plantensoort voorkomen, zoals Macaeen, Macamiden en Maca-alkaloïden. Dit zijn vooral specifieke zogenaamde glucosinolaten (ook bekend als mosterdolieglycosiden) en imidazoolalkaloïden. Dit zijn zwavel- en stikstofhoudende verbindingen die doorgaans in kruisbloemige planten voorkomen en dus ook in mosterd, tuinkers, kool en mierikswortel. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak van...
Similar products might interest you
Hostname: dc1-fe-kelkoo-01 Version: 2.2.64